Zrób sobie włoskie śniadanie – odkryj najciekawsze przepisy

W słonecznej Italii tradycyjne śniadanie obowiązkowo musi być przede wszystkim słodkie. Spora dawka słodkości o poranku ma za zadanie rozbudzić uśpiony organizm i wprawić w pozytywny nastrój.

Najpopularniejszy duet w śniadaniowym menu każdego Włocha to ulubiona kawa i słodki dodatek w postaci rogalika, rożka lub innej bułeczki nadziewanej różnego rodzaju czekoladą, kremem lub marmoladą.

Aby skosztować włoskich smakołyków nie musimy jednak odbywać dalekich podróży. Możemy przyrządzić je we własnym domowym zaciszu. Wystarczy, że przygotujemy słodkie śniadanie na przykład z dodatkiem pysznej Nutelli, która powstała właśnie we Włoszech… Ten krem z orzechami laskowymi i kakao doskonale pasuje do wszelkich wypieków, które z jego udziałem nabierają wyjątkowego smaku.
zrob-sobie-wloskie-sniadanie-–-odkryj-najciekawsze-przepisy

Ponadto Nutella jest wolna od szkodliwych tłuszczów trans i dodatków chemicznych. Do jej produkcji używany jest wyłącznie naturalny olej z palmy oleistej pochodzący ze zrównoważonych źródeł (sprawdź skład Nutelli: http://www.nutella.com/pl/pl/the-7-ingredients). Dzięki temu chronione jest również środowisko naturalne. Poniżej kilka przepisów na słodkie pyszności, które będą idealne na śniadanie we włoskim stylu.

Puszyste bułeczki z Nutellą

Do przygotowania 12 bułeczek potrzebujemy:

  • 570 g mąki pszennej
  • 12 g drożdży instant ( 24 g drożdży świeżych)
  • 175 ml mleka (oraz 10 ml do drożdży)
  • 85 g masła
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • Nutella
  • jajko do smarowania

Drożdże łączymy z mlekiem. Następnie dodajemy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta i dokładnie zagniatamy. Kiedy ciasto będzie już gładkie, odstawiamy je przykryte ściereczką na około godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu (ciasto powinno podwoić swoją objętość) ponownie je zagniatamy i dzielimy na dwanaście części. Każdą z nich rozpłaszczamy, smarujemy łyżką Nutelli, składamy i formujemy z nich kulkę. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbitym jajkiem i pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Przygotowanie bułeczek jest dość pracochłonne, ale można je przygotować dzień wcześniej i będą one równie smaczne.

Rogaliki z Nutellą i orzechami laskowymi

Potrzebujemy:

  • 320 g ciasta francuskiego na maśle (około 1 płat)
  • Nutella
  • mała garść orzechów laskowych
  • jajko
  • łyżka mleka

Orzechy laskowe prażymy na rozgrzanej, suchej patelni aż do zarumienienia. Rozkładamy je na papierowym ręczniku i mocno pocieramy, aby usunąć z nich brązową skórkę, a następnie siekamy. Ciasto francuskie (powinno mieć pokojową temperaturę) przekrawamy na pół tak, aby otrzymać dwa prostokąty. Wykrawamy z nich podłużne trójkąty. Każdy z trójkątów smarujemy Nutellą i zwijamy od podstawy ku górze. Układamy na blaszce tak, aby wierzchołek ciasta był spodem naszego rogalika (unikniemy w ten sposób rozwinięcia się ciasta). Rogaliki smarujemy roztrzepanym wraz z mlekiem jajkiem i posypujemy drobno pokrojonymi orzechami laskowymi. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 15 minut. Gotowe rogaliki obsypujemy cukrem pudrem. Rogaliki przygotowuje się niezwykle szybko, będą więc idealne na szybkie, słodkie śniadanie.

Ponieważ włoskie śniadanie nie może obyć się bez kawy, proponujemy małą czarną w nieco bardziej słodkiej odsłonie, której niebiański smak z pewnością docenią nie tylko kawosze.

Kawa z Nutellą

Do przygotowania jednej porcji potrzebujemy:

  • łyżeczkę dowolnej kawy rozpuszczalnej
  • łyżeczkę Nutelli
  • 2-3 łyżki śmietanki 30%
  • wrzącą wodę
  • kakao (do dekoracji)

Kawę zalewamy wrzącą wodą, dodajemy Nutellę i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia się kremu. Śmietankę ubijamy i wykładamy na kawę. Całość posypujemy kakao. Taka słodka kawa będzie doskonałym uzupełniniem naszego włoskiego śniadania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*