Porady dietetyczne – kiedy wprowadzić ketchup do dziecięcego menu?

Wraz z pojawieniem się dzieci nasze przekonania i przyzwyczajenia – szczególnie te żywieniowe – ulegają prawdziwym rewolucjom. Nagle zaczynamy się zastanawiać – czy to zdrowe? Czy to jej/mu nie zaszkodzi? I nic w tym dziwnego – wszyscy chcemy przecież jak najlepiej dla naszych pociech. Warto więc dobrze przemyśleć wprowadzanie każdego nowego produktu do dziecięcego jadłospisu. Jak sytuacja przedstawia się w przypadku ketchupu? W jakim wieku można go podsuwać maluchom? Zbadaliśmy tę sprawę specjalnie dla ciebie!

Ketchup Pudliszki – skład odpowiedni dla dzieci

 

Okazuje się, że momentem zupełnie bezpiecznym i odpowiednim, by wprowadzić ketchup do diety malucha, są okolice 2. urodzin. Wówczas dziecko może już jeść niemal wszystko to, co dorośli – oczywiście w granicach rozsądku. Ważne jednak, by ketchup, którym okrasisz dziecięcy posiłek, był wyprodukowany z naturalnych składników.

 

Idealnym produktem, by rozpocząć przygodę malucha z tym nowym smakiem, jest stworzony specjalnie dla dzieci ketchup Pudliszki. Skład tego sosu jest w 100% naturalny – nie znajdziesz w nim ani śladu sztucznych konserwantów, ulepszaczy smaku i innych dziwacznych dodatków, które mogą czyhać na Was w innych dostępnych na rynku ketchupach. Ketchup Pudliszki dla dzieci zawiera wyłącznie pomidory (minimum 185 g na 100 g produktu), odrobinę cukru, soli i octu o naturalnych właściwościach konserwujących oraz naturalny aromat. Co więcej, dostępny jest w poręcznej, małej buteleczce, która pozwala dziecku na samodzielne ozdobienie swojej kanapki czy pizzy kropeczkami pomidorowego sosu.

 

Starsze dzieci mogą już z powodzeniem jeść, tak jak dorośli, klasyczny ketchup Pudliszki. Skład tego produktu jest niemal identyczny, zawiera jednak dodatkowo skrobię kukurydzianą, która nadaje mu idealną konsystencję.

 

Dziecięce menu: gotowe sosy Pudliszki (sos do spaghetti, sos słodko-kwaśny)

 

Zdarza się, że czas goni tak bardzo, że nie masz czasu na gotowanie? Od czasu do czasu możesz wspomóc się naturalnymi, warzywnymi sosami Pudliszki (sos do spaghetti, sos włoski i wiele innych), które wystarczy podgrzać i wymieszać z ugotowanym makaronem. Podobnie jak ketchup, wyróżniają się naturalnym składem bez konserwantów, GMO i innych ulepszaczy, dzięki czemu są bezpieczne dla zdrowia zarówno twojego, jak i twojego dziecka. Zwróć jednak uwagę na to, by nie były to sosy oznaczone jako pikantne – ostre, wyraziste smaki mogą się bowiem okazać zbyt intensywne dla delikatnego brzuszka twojego maleństwa.

 

Podsumowując: gdy twoje dziecko skończy 2 lata, nie ma przeciwwskazań, by w jego diecie pojawiły się delikatne przetwory pomidorowe, takie jak większość produktów Pudliszki (sos do spaghetti, ketchup czy przecier pomidorowy).

 

Niech zajada na zdrowie!

Porady dietetyczne – kiedy wprowadzić ketchup do dziecięcego menu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*