Nowoczesne przechowywanie jedzenia!

Dobrze zorganizowana kuchnia brzmi obco? Czy wciąż brakuje wam miejsca, a żywność zbyt często się psuje? Każda kuchnia potrzebuje odpowiedniego systemu przechowywania żywności. Będzie on nie tylko funkcjonalny, ale także miły dla oka. Oto nasze ABC!

Które pojemniki kuchenne wybrać?

1. Najczęściej przechowujemy żywność w pojemnikach plastikowych i szklanych. Oba te tworzywa są dobre, jednak szkło jest lepsze dla naszego zdrowia. Plusami plastikowych pojemników jest ich lekkość, wytrzymałość i uniwersalność. Dodatkowo nigdy nie zardzewieją i się nie stłuką. Szklane pojemniki są zdecydowanie cięższe, ale za to są maksymalnie ekologiczne i naturalne, co pozytywnie wpłynie na jakość naszej żywności. Szkło nie pochłania zapachów, a więc nasza żywność zostanie świeża i pełnowartościowa.

2. Pod względem funkcjonalnym powinniśmy wybierać pojemniki kuchenne kwadratowe i prostokątne. Łatwiej jest je ułożyć w szafkach i są bardziej stabilne.

3. Najlepiej wybierać pojemniki z przezroczystymi ściankami oraz wieczkami. Dzięki temu będziemy w stanie określić jego zawartość.

4. Koniecznie sprawdźcie szczelność zakupionych pojemników. Te, których szczelność będzie wadliwa wpuszczą do środka powietrze oraz bakterie, co przyspieszy psucie się żywności.

5. W swojej kolekcji powinniśmy posiadać zarówno pojemniki małe, jak i duże. Umożliwi nam to przechowywanie zarówno kilku plasterków szynki czy sera, jak i większych kawałków mięsa.

pojemnik-szklany-okragly-25cm-dukapolska-com-30sloik-z-ceramiczna-pokrywka-85-ml-szary-dukapolska-com-32sloik-z-ceramiczna-pokrywka-925-ml-zolty-dukapolska-com-32sloik-z-metalowa-zakretka-6-l-zielony-dukapolska-com-31

Funkcjonalność i estetyka

Pod względem praktycznym powinniśmy wykorzystać każde wolne miejsce w kuchni. Dlatego przydadzą się zarówno słoiki, pojemniki szerokie, wysokie a także takie, które zawiesimy na haczykach. Osobno powinniśmy zaopatrzyć się także w pojemniki do przechowywania w lodówce.

Pod względem estetycznym warto zadbać o jednolite pojemniki lub słoiki. Wszystkie utrzymane w podobnym tonie sprawią, że kuchnia będzie wydawała się uporządkowana i bardziej zadbana. Ciekawym akcentem będą własnoręcznie wykonane etykiety na pojemniki – nie tylko będą ładnie wyglądać, ale także pomogą odnaleźć odpowiednie składniki. Możemy wybrać także pojemniki kuchenne z wyznaczonym miejscem przygotowanym z farby tablicowej, na którym będziemy mogli zapisać kredą, co znajduje się w środku.

ceramiczny-pojemnik-z-kreda-16cm-dukapolska-com-30

Specjalne przeznaczenie pojemników kuchennych

Elegancko będą także wyglądały specjalnie dobrane pojemniczki, w których będziemy przechowywać przyprawy takie jak: sól, pieprz, kurkumę i wiele innych. W stonowanych kuchniach delikatne elementy dekoracyjne w postaci solniczki czy pieprzniczki potrafią dodać im uroku. Ważne, aby przypraw nigdy nie zostawić w opakowaniach, w których je kupiliśmy. Są one nieszczelne, a zioła szybko tracą aromat. Szklane pojemniczki są chronione przed promieniami słonecznymi, utratą aromatu i zepsuciem.

stojak-na-przyprawy-10-sloiczkow-dukapolska-com-30stojak-na-przyprawy-5-pojemnikow-drewno-akacjowe-zelazo-dukapolska-com-33

Niezwykle urokliwe będą także pojemniki kuchenne na herbatę czy kawę. Warto pamiętać, że muszą być one bardzo szczelne, aby napary nie wywietrzały i nie utraciły swojego aromatu. Herbata przechowywana w takim pojemniku na pewno będzie smaczniejsza i zachowa wszystkie swoje właściwości. Nie każdy wie, że promienie słoneczne źle wpływają na kawę. Pojemniki, w których ją trzymamy nie powinny mieć więc przezroczystych ścianek. W przypadku herbaty należy zwrócić uwagę głównie na żywność, która znajduje się obok. Herbata błyskawicznie chłonie zapachy wokół siebie. Nie należy więc jej przechowywać obok intensywnych przypraw. Tak jak w przypadku kawy, promienie słoneczne sprawiają, że kawa traci swoje właściwości i aromat.

Na skróty: Pojemniki kuchenne DUKA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*