Kuchnia meksykańska – dania i najważniejsze składniki

Czy wiesz, że tradycyjna kuchnia meksykańska w 2010 roku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO? Oznacza to, że posiada unikalną wartość dla ludzkości. Nie bez powodu jest jedną z najpopularniejszych kuchni na świecie. Jedzenie w Meksyku jest aromatyczne, kolorowe i wyraziste w smaku. Zdaje się tryskać energią, jak sami Meksykanie, którzy są radośni, pełni pozytywnych emocji i pasji, oczywiście pasji do gotowania. Bez wątpienia warto spróbować meksykańskich dań.

Charakterystyka kuchni meksykańskiej

Skoro wiesz już, że kuchnia meksykańska jest wyjątkowa, to warto bliżej przyjrzeć się jej charakterystyce. Co ją wyróżnia i czyni wyjątkową na skalę światową? Przede wszystkim to kuchnia intensywnych smaków i kolorów, przy czym dania meksykańskie są sycące i proste do przygotowania z łatwo dostępnych składników. Charakterystyczny jest też ostry smak potraw (jedna z najostrzejszych kuchni na świecie). Jednak oprócz walorów smakowych, jest jeszcze coś, o czym warto wspomnieć. Meksykanie gotują z pasją, to wręcz rytuał, a jedzenie to wprost celebracja. Przykładem mogą być obchody Święta Zmarłych (również na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO od 2008 roku), kiedy to hucznie biesiadują przy grobach bliskich osób, spożywając przy tym różne specjały.

Meksyk to kraj rozległy, dlatego kuchnia meksykańska nie jest jednolita. Różni się w zależności od regionu. Wyróżnia się kuchnię centralną, północną i południową. Każda z nich jest na swój sposób charakterystyczna. Najbardziej znane są potrawy północnego Meksyku. Powszechne są tu pszenne tortille nadziewane wołowiną, serem i czerwoną fasolą. Poza tym często jada się zupę serową i placki kukurydziane z mięsem i marynowanymi warzywami. Dania są proste i sycące. Kuchnia w centralnym Meksyku wyróżnia się większą różnorodnością składników – ryby i owoce morza, pomidory, ziemniaki, czy żeberka wieprzowe są na porządku dziennym. Charakterystyczny dla tego regionu jest pikantny sos czekoladowy (mole poblano), który podaje się do kurczaka czy indyka. Połączenie smaku słodkiego i pikantnego (czekolada z chili) jest też typowe dla Południa Meksyku. Ten rejon słynie z guacamole, czyli popularnej pasty z awokado oraz z wielu innych rodzajów sosów i sals. Meksykański obiad na Południu to też potrawy z insektami (pająki, pasikoniki). Meksyk nie należy do krajów bogatych, toteż w kuchni wykorzystuje się łatwo dostępne produkty, a część z nich spełnia funkcję przewodnią w kuchni meksykańskiej.

Składniki przewodnie w kuchni meksykańskiej

Kuchnia meksykańska swoją wyjątkowość zawdzięcza połączeniu konkretnych składników. Dzięki temu powstają dania, którymi zachwyca się cały świat. Dania meksykańskie opierają się na trzech głównych produktach – kukurydzy, fasoli i papryce chili. Ta pierwsza jest uprawiana w wielu odmianach i ma także duże znaczenie w kulturze i wierzeniach mieszkańców Meksyku. Z kukurydzy przygotowuje się placki tortilli, tamales, tlacoyos, nachos, a także napój atole. Różne rodzaje fasoli są zwykle dodatkami do dań w formie pasty. W Meksyku występuje także ogromna liczba odmian chilli, które różnią się między sobą wielkością, kształtem, kolorem oraz intensywnością smaku – od ekstremalnie pikantnych po łagodne. W kuchni wykorzystywane są w wersji świeżej, suszonej oraz wędzonej. Chili to królowa przypraw meksykańskich. Meksykanie dodają paprykę do przeróżnych dań – od tych obiadowych, poprzez przekąski, napoje i owoce, aż po czekoladowe desery.

Przyprawy w kuchni meksykańskiej są bardzo istotne, ponieważ to one decydują o aromacie i intensywności każdej potrawy. Oprócz chili dania meksykańskie przyprawiane są często kolendrą. Do jakich potraw Meksykanie dodają to aromatyczne zioło? Kolendra wzbogaca smak mięs, kanapek, zup czy słynnego guacamole. Może być stosowana w formie listków lub nasion. Ogólnie można powiedzieć, że kuchnia meksykańska należy do tych dobrze doprawionych. Jej sekret polega na stosowaniu mieszanki różnych przypraw, które nadają daniom wyjątkowy smak. Sklepy oferują gotowe zestawy tego typu przypraw.

Warto jednak samemu skomponować własną kompozycję w stylu meksykańskim. Sprawdzony sposób i przepis znajdziesz na stronie https://akademiasmaku.pl/porada/przyprawy-kuchni-meksykanskiej-zrob-je-sam-we-wlasnym-domu,714

Typowe potrawy kuchni meksykańskiej

Skoro wiesz już co nieco o podstawach kuchni meksykańskiej, to pora poznać dania typowe dla tego rejonu świata. Mają one całe rzesze zwolenników i są uważane za jedne z najsmaczniejszych.

Nie sposób mówić o kuchni meksykańskiej, bez wspomnienia o plackach tortilli. To absolutna podstawa, która w Meksyku pełni funkcję chleba. Klasyczną tortillę robi się tylko z mąki kukurydzianej i wody. Jest podawana jako dodatek, ale stanowi też bazę różnych potraw – tacos, quesadilla, enchilada, burrito. Wiele dań kuchni meksykańskiej jest powszechnie znanych. Popularne są tacosy, czyli małe tortille nadziewane różnymi dodatkami. Tortas to odpowiedniki naszych kanapek, które również wypełnione są typowo meksykańskimi składnikami. Quesadilla z ciągnącym się serem to klasyk znany na całym świecie. Ciekawym daniem jest ceviche, czyli posiekana surowa ryba lub krewetki, które zamarynowane są w soku z limonki z dodatkiem cebuli i kolendry.

Ale kuchnia meksykańska to nie tylko dania obiadowe. Warte uwagi i spróbowania są nachosy, czyli chipsy kukurydziane, na których układa się różne dodatki (ser, mięso, chili) i zapieka w piecu. Warto wspomnieć, że Meksykanie uwielbiają też desery. Kto nie słyszał o churros? Te smażone pączki z ciasta parzonego obowiązkowo podawane są z czekoladą. Wiedząc już tyle o kuchni meksykańskiej, warto spróbować tych potraw i samemu przygotować je w domu. Niejednego oczarują swoim smakiem.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o kuchni meksykańskiej, sprawdź koniecznie artykuł https://akademiasmaku.pl/artykul/dania-kuchni-meksykanskiej-ktorych-warto-sprobowac,75

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*